PrzepisyGotuje się BlogiMiejscaKalendariumKUKBUK EKSTRA RODZINAPRACA


Kita Koguta otwarta!

Warszawa

 

 

Pierwszego dnia wiosny z zimowego letargu i nudy wybudziło nas głośne pianie koguta. To Adam i Jakub, zaprzyjaźnieni z nami barmani, otworzyli długo oczekiwany koktajlbar.

 

Kita Koguta przyciągnęła tłumy. Wszyscy chcieli spróbować autorskich drinków chłopaków, którzy od dawna są zaangażowani w promowanie rodzimej sceny barmańskiej i skutecznie zmieniają ją na lepsze – wykładają w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów, piszą bloga na naszej stronie, wymyślają koktajle do kolejnych numerów KUKBUK-a i wspólnie prowadzą kolektyw Natural Born Bartenders.

 

Jakub i Adam w kukbukowych kolażach Tymka Piotrowskiego

 

Adam Grądziel (aka Święty z Bostonu) jest autorem książki „Warszawska scena barowa”, zwycięzcą finału Ligi Niezwykłych Dżentelmenów 2013, autorem projektu promującego ekstremalną wizję sztuki barmańskiej – Battle For Flair. Jakub Kozłowski to laureat wielu prestiżowych konkursów, reprezentant Polski na mistrzostwach świata Havana Grand Prix na Kubie w 2012 roku i Beefeater 24 w 2013 roku, twórca kultowego projektu „W rytmie baru”, w ramach którego organizowane są występy sław zarówno rodzimego, jak i światowego barmaństwa. Panowie od jakiegoś czasu opiekowali się barem w Colombia Coffee, Lunch & Cocktail Bar w Warszawie, aż wreszcie przyszedł czas, by miejsce odnowić, a wręcz stworzyć na nowo. Tak powstała Kita. 

 

Skąd ta zabawna nazwa? Weźmy dwa angielskie słówka cock i tail. Rebus rozwiązany.


Zabawy w lokalu jest jeszcze więcej – załoga Kity zdobywa skautowskie zdolności. W zależności od stopnia barowego doświadczenia, na fartuchach ma wyszyty odpowiedni motyw: jajko (grupa początkująca), pisklę (zadziorne kogucie młodziaki po paru ostrych walkach) lub koguta (lider kurnika). 

Ci, co chcieliby mieć własnego koguta, mogą złożyć origami według instrukcji w menu. A jeśli już o karcie mowa. Lista koktajli jest naprawdę imponująca. Znajdziemy tu mikstury podkręcane własnoręcznie przygotowanymi przez chłopaków marmoladami – Kurczak po Tajsku (ananas, imbir, kolendra, limonka, chili), konfiturami – Gondola Koguta (marchew, pomarańcze, cynamon, gałka muszkatołowa) i dżemami – Figa z Kogutem (figi, ocet jabłkowy, limonka, wanilia, kardamon), a także set koktajli pod nazwami: Kręć Kitą, Barmani do Wzięcia, i ponczów. Trzeźwe i zdrowe koguty mogą skosztować świeżo wyciskanych soków lub delektować się kawą przyrządzaną przez Ewelinę Kozłowską, również w wersjach alternatywnych (o dripie, chemexie, aeropresie i syfonie pisaliśmy w ostatnim KUKBUK-u), przygotowanych na ziarnach z Kofi Brand. W Kicie będzie można zjeść gofry z teryną z koguta, słodkie rożki z jagnięcym curry, a na deser zamówić rurki z kremem cynamonowym. Autorem koncepcji przekąsek jest Piotr Bruś-Klepacki, stały współpracownik KUKBUK-a. Od poniedziałku 24 marca, od godziny 8 w ofercie będą też śniadania.

 

Wpadajcie do Kity i szukajcie KUKBUK-a. Również w zmieniającym się co dwa miesiące menu. Już teraz znajdziecie w nim Artemisia Cup, drink, który Adam i Jakub prezentowali na naszych łamach.  

 

 

Kita Koguta
ul. Krucza 6/14
Warszawa

Zdjęcia z pierwszego piania koguta: Zajarani.pl