PrzepisyWielkanocGotuje się BlogiMiejsca



SZYBKI DESER Z PŁATKÓW OWSIANYCH I OWOCÓW

 
 

 

 

 

Składniki

(3 porcje)

  1. 1 szklanka płatków owsianych zwykłych
  2. 3 łyżki cukru trzcinowego
  3. 1 banan
  4. 10 dag pistacji
  5. 1 filiżanka czarnych porzeczek
  6. pół szklanki sosu z czarnej porzeczki*
  7. 200 ml śmietanki lub mleka ryżowego
  8. kawałek melona
  9. kilka kwiatków ogórecznika

 

Płatki owsiane prażymy z cukrem na rozgrzanej patelni. Mieszamy cały czas, aż cukier zacznie się topić i lekko sklejać z płatkami (płatki powinny być wilgotne). Bierzemy szklanki i układamy w nich warstwami: kawałki banana, pistacje, odrobinę porzeczek, warstwę płatków, warstwę sosu, mleko lub śmietankę, znowu porzeczki, a na koniec kawałki melona i kwiatki ogórecznika. Deser możemy modyfikować bez końca – używając różnych zestawień owoców i dodatków. 

 

*sos z czarnej porzeczki – porzeczki zasypujemy cukrem trzcinowym i lekko podgotowujemy. Następnie sos wekujemy i czekamy na dobry moment, by po niego sięgnąć. 

 

 

 

Przepis i zdjęcie, Ewape/www.ewape.blogspot.com