5 POMYSŁÓW NA ORZECHY

 

Nie ma jesieni bez łupania orzechów! Prezentujemy pięć przepisów, które pokochają fani chrupania.                                                                                                                                                       

 

Już zaczęły spadać z drzew – włoskie w zielonej otoczce i laskowe, z rozczochranymi drobnymi listkami u nasady szypułek. Pierwsze orzechy są soczyste i bardzo chrupiące, nie sposób się od nich oderwać. Kiedy już wam się to uda, wypróbujcie nasze przepisy na orzechowe pyszności.

 

Konfitura ze świeżych orzechów włoskich

Jesienią dobrze mieć w lodówce słoiczek orzechów gotowanych w miodzie z przyprawami. Odrobina konfitury wzbogaci kawałek ciasta, porcję jogurtu czy owsiankę. Uwaga, wciąga – łyżka zadźwięczy o dno dużo szybciej, niż wam się wydaje.

 

 

Scones ze świeżymi orzechami laskowymi

Angielskie śniadaniowe bułeczki, najlepiej smakują ciepłe, z masłem i konfiturą. Dobre dla niecierpliwych - im krócej wyrabiane, tym smaczniejsze.

 

 

Bruschetta z pieczoną figą, ricottą i orzechami

Złote i chrupiące grzanki, orzechowa ricotta, pieczone figi i miód, a na tym wszystkim pachnące listki świeżych ziół. Królewskie śniadanie na szary jesienny dzień! 

 

 

Sałatka z jarmużem, brukselką i orzechami

Brukselka niesłusznie cieszy się złą sławą. Pieczona smakuje doskonale, a wymieszana z orzechami, jarmużem i musztardowym dressingiem sprawdzi się zarówno na obiad, jak i w lanczowym pudełku.

 

 

Ciasteczka orzechowo-cynamonowe

Przepisów na ciastka nigdy za wiele. Te chrupią od kawałków orzechów włoskich i pachną cynamonem. Na słodki podwieczorek jak znalazł.

 

 

Przepisy i zdjęcia: Plate of Joy

 

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram