5 POMYSŁÓW NA DYNIĘ

 

W bajce o Kopciuszku powstała z niej karoca. U nas dynia zmienia się w obiad z deserem i kolację ze śniadaniem!                                                                                                                   

 

Jeszcze kilka lat temu dynia kończyła ze świeczką w wydrążonej głowie i szyderczym uśmiechem. Dziś z radością witamy pierwsze intensywnie pomarańczowe egzemplarze. Najwięcej smaku mają po upieczeniu, a że piernika nie opłaca się włączać dla małego kawałka dyni, prezentujemy pięć pomysłów na wykorzystanie tego warzywa. Do dzieła!

 

Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem

Czy w Meksyku dynia trafia do tortilli z serem i kawałkami mięsa? Tego nie wiemy. Jesienna wersja quesadillas smakuje doskonale i tak samo pasuje do guacamole, kwaśnej śmietany i sosu pomidorowego.

 

 

 

Dyniowe falafelki

Chrupiące kotleciki z ciecierzycy to jedna z naszych ulubionych ulicznych przekąsek. Tym razem klasyczny przepis wzbogaciliśmy o dodatek puree z dyni. Nie ma czasu na gotowanie? Tutaj znajdziecie nasz ranking warszawskich falafeli.

 

 

 

Zupa z dynią, komosą i jarmużem

Jesień to pora zup, rozgrzewających i treściwych. Zamiast kolejny raz robić krem z dyni, ugotujcie taką z komosą ryżową, jarmużem i ciecierzycą. Do tego kromka chleba z masłem lub chrupiące grzanki.

 

 

 

Panini z szynką i pieczoną dynią

Wczorajszy chleb już trochę wysechł? Zróbcie z niego panini - włoskie kanapki na gorąco. My między kromkami zamknęliśmy ricottę, pieczoną dynię, dojrzewającą szynkę i jarmuż. 

 

 

 

Ciasto dyniowe

Słodki koniec dyniowego zestawienia - radośnie pomarańczowy placek z puszystym kremem z serka mascarpone i chrupiącymi orzechami. Ciasta z dodatkiem warzyw lubimy za wilgotność i złudzenie, jakoby były całkiem zdrowe. Wobec tego argumentu nie sposób powstrzymać się od wzięcia drugiego kawałka!

 

 

Przepis i zdjęcia: Plate of Joy

 

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram