5 POMYSŁÓW NA BRUKSELKĘ

 

Poczciwa krewna kapusty nie zasłużyła na swoją złą opinię. Najwyższy czas przeprosić się z brukselką!                                                                                                                               

 

Nadszedł czas, żeby zapomnieć o koszmarze z dzieciństwa – brukselka potrafi być charakterna, nieźle chrupie i dobrze sprawdza się w wielu kombinacjach. Wystarczy wyłożyć ją na tartę, zapiec z pangrattano, zetrzeć na kotleciki, usmażyć… Wypróbujcie nasze propozycje, a nie będziecie mogli żyć bez brukselki! 

 

 

Stir-fry z brukselką i wieprzowiną

Stir-fry to nasz ulubiony sposób na szybką kolację. Wystarczy wrzucić na patelnię warzywa i mięso, doprawić i szybko obsmażyć. To co zostanie, idealnie nada się do pudełka na lunch.

 

 

Zapiekana brukselka

Czy istnieje warzywo, które po upieczeniu w kremówce nie zmieni się w cudownie kojące danie? No właśnie. Parmezanowa bułka tarta wieńczy dzieło.

 

 

Kotleciki z brukselki i jarmużu

Kotlety z warzyw dobrze sprawdzają się w domowych burgerach wegetariańskich, ale podane z sałatką i jogurtowym sosem też są pyszne.

 

 

Tarta z brukselką, pieczarkami i boczkiem

Kolejna tarta grzechu warta. Dobrze mieć w lodówce awaryjną rolkę ciasta francuskiego na maśle. Nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie nas ochota na brukselkową tartę z boczkiem.

 

 

Curry z wieprzowiną, brukselką i zielonym groszkiem

Jesień to pora na zawiesiste curry z mlekiem kokosowym. Rozgrzeje po spacerze, ukoi w deszczowy dzień i, co najważniejsze, na dobre odczaruje brukselkę!

 

 

Przepisy i zdjęcia: Plate of Joy

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram