Sernik:
350 ml jogurtu naturalnego
250 g serka ricotta
4 łyżki cukru (wg uznania)
4 łyżeczki żelatyny+1/3 szklanki gorącej wody
1 szklanka truskawek świeżych lub mrożonych – zblendowanych i przecedzonych przez drobne sitko

Spód:
150 g zmielonych migdałów
50 g roztopionego masła

Truskawkowo – jogurtowy sernik na zimno z serkiem ricotta na spodzie z prażonych migdałów

Migdały bez skórek blendujemy na drobny pył, prażymy na suchej patelni, do momentu zarumienienia. Uprażone wiórki migdałowe przesypujemy do miski. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Wymieszaną masą wyklejamy dno tortownicy. Formę wstawiamy do lodówki na około 10-15 minut, aby spód się schłodził.

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Podgrzewamy (nie gotujemy) 100 ml śmietanki, dodajemy cukier i namoczoną żelatynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru i żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski wkładamy jogurt, serek ricotta, cukier oraz truskawki, całość blendujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy do rozpuszczenia. Ciepłą żelatynę przelewamy do masy. Całość ponownie blendujemy do uzyskania aksamitnej masy. Masę truskawkowo – jogurtową wykładamy na wcześniej przygotowany spód z podprażonych migdałów. Całość chłodzimy w lodówce 2-3 godziny. Smacznego:)
Przepis i zdjęcie: Joanna Lewicka
Instagram