Składniki:
• 4 żółtka
• 2 białka
• 100 g cukru pudru
• 500 g serka mascarpone
• 20 ml likieru amaretto
• 200 ml mocnego espresso
• 2-3 łyżki kakao
• około 40 podłużnych biszkoptów
• owoce do dekoracji wg uznania (maliny, czerwona porzeczka, wiśnie, czereśnie, borówka amerykańska), listki mięty

Urodzinowy tort tiramisu dla KUKBUK-a

Tort Tiramisu na 4 urodziny KUKBUK-a, czyli klasyczny włoski deser w wersji urodzinowej. Dwie warstwy podłużnych biszkoptów nasączonych mocnym espresso przełożone klasycznym, puszystym kremem z serka mascarpone z nutą migdałowego likieru amaretto. Całość udekorowana świeżymi owocami i listkami mięty.
Zaparzamy kawę i odstawiamy do ostudzenia.
Jajka myjemy i przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z połową cukru pudru na puszysty i jasny krem. Stopniowo dolewamy likier amaretto, cały czas ubijając. Następnie dodajemy małymi porcjami serek mascarpone, cały czas mieszając – do uzyskania jednolitej, gęstej i kremowej masy.
W osobnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy drugą część cukru pudru i ubijamy, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
Ubitą pianę dodajemy do kremu z żółtek, całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Tortownica większa (15 cm):
Boki tortownicy wykładamy suchymi biszkoptami. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, które na moment zanurzamy w espresso. Posypujemy cienką warstwą kakao. Wykładamy krem (1/3 z całości kremu) i przykrywamy następną warstwą nasączonych biszkoptów. Ponownie oprószamy kakao i wykładamy krem ( 1/3 całości kremu), wierzch oprószamy kakao. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny lub całą noc.
Tortownica mniejsza (10cm):
Boki tortownicy wykładamy suchymi biszkoptami. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, które na moment zanurzamy w espresso. Posypujemy cienką warstwą kakao. Wykładamy krem (1/3 z całości kremu) i oprószamy wierzch kakao. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny lub całą noc.
Przed samym podaniem mniejszy tort układamy na środku większego. Dekorujemy świeżymi owocami oraz listkami mięty. Smacznego:)
Przepis i zdjęcie: Joanna Lewicka
Instagram