AZJATYCKI BULION HERBACIANY

 
 
Zielona herbata w zupie? Spróbujcie, a z pewnością się zakochacie.                                      
                                                                                                                                                                            

Składniki

 

  1. 12 krewetek
  2. 2 marchewki
  3. 1 mała cukinia
  4. 1/2 bulwy fenkułu
  5. 4 dymki
  6. 2 łyżeczki zielonej herbaty
  7. 1 litr bulionu warzywnego
  8. sok z 1/2 cytryny
  9. 2 łyżeczki startego imbiru
  10. 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  11. 1 papryczka chili
  12. 4 łyżki posiekanej kolendry
  13. 2 łyżki oleju arachidowego
  14. sól i pieprz biały

 

Krewetki obieramy z pancerza, pozostawiając końcówkę z ogonkiem. Cukinię kroimy wzdłuż obieraczką na cienkie plasterki, następnie w długie paseczki. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż obieraczką na cienkie plasterki. Fenkuł kroimy w cienkie plasterki.

 

Bulion doprowadzamy do wrzenia, herbatę przesypujemy do sitka lub papierowego filtra i wrzucamy do zagotowanego bulionu. Odstawiamy na 5 minut.

 

Rozgrzewamy wok, wlewamy olej i dodajemy czosnek z imbirem. Smażymy przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojone jarzyny i krewetki. Smażymy przez minutę, cały czas mieszając. Następnie zalewamy bulionem herbacianym i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy papryczką chilli, solą i pieprzem. Podajemy w miseczkach i posypujemy posiekaną dymką i kolendrą. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram