przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

SERNIK Z LAWENDOWYM LUKREM

 
 
 
 
Pachnąca słodycz, która zasługuje na najładniejszy obrus w domu.
                                                                                                                     

Spód

  1. 150 g ciastek owsianych
  2. 80 g masła

 



 

Masa serowa

  1. 1 kg sera na sernik 
  2. 3 jajka „zerówki”
  3. 1 żółtko
  4. 3 łyżki mąki pszennej
  5. 220 g cukru kryształu
  6. ziarenka z ½ laski wanilii
  7. 200 g kwaśnej śmietany


 

Lukier lawendowy

  1. 1 gałązka suszonej lawendy
  2. fioletowy barwnik spożywczy (lub niebieski i czerwony)
  3. 150 g cukru pudru
  4. 3 łyżki wody

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy pergaminem i szczelnie owijamy spód folią aluminiową (umieścimy ją potem w kąpieli wodnej, ważne, by nie przeciekała). W garnuszku mielimy ciasteczka, po czym dodajemy masło i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Przekładamy masę do tortownicy i dokładnie wyklejamy nią dno. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.

W misce umieszczamy pozostałe składniki na masę serową i dokładnie mieszamy mikserem. Kiedy się połączą, wylewamy masę do tortownicy i pukamy nią kilka razy o blat, w celu pozbycia się z sernika pęcherzyków powietrza. Następnie tortownicę wkładamy do brytfanny i nalewamy do niej wody do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zmniejszamy ją do 110 stopni i pieczemy jeszcze pół godziny. Studzimy w piekarniku przez 60 minut.  






W miseczce mieszamy składniki na lukier – konsystencją powinien przypominać rzadką śmietanę. Dodajemy kilka kropel barwnika do uzyskania lawendowego koloru oraz pokruszoną lawendę. Dekorujemy nim ostudzony sernik.

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram