przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

MAKRELA Z CYTRYNOWYM CREME FRAICHE

 
Marynowana ryba, warzywa i śmietana z pieprzem i skórką cytrynową - kanapka dla wielbiciela mórz i oceanów.                                                                                                           
 

6 porcji
 

Składniki

 

  1. 2 makrele
  2. 1/3 szklanki (90 g) soli
  3. 3 płaskie łyżki (30 g) cukru

 

Marynata

 

  1. 1 marchewka
  2. 3 łodygi selera
  3. 1 mała bulwa kopru włoskiego
  4. 5 szalotek
  5. 3/5 szklanki (150 ml) octu z białego wina
  6. 3/5 szklanki (150 ml) bulionu rybnego (można wykorzystać ości z suma)
  7. 1/5 szklanki (50 ml) oliwy
  8. 1 łyżka cukru
  9. sól do smaku
  10. 10 ziarenek białego pieprzu
  11. crème fraîche
  12. skórka z cytryny
  13. grubo mielony pieprz

 

Makrele oczyszczamy, zdejmujemy filety i wyjmujemy ości. Nacieramy rybę solą z cukrem i zostawiamy na godzinę w lodówce. Przygotowujemy marynatę – kroimy warzywa i zagotowujemy z pozostałymi składnikami. Gotujemy około kwadransa, aż trochę zmiękną. W tym czasie płuczemy rybę z soli i cukru, osuszamy i przekładamy do pojemnika. Gdy marynata będzie gotowa, na chwilę doprowadzamy ją do wrzenia. Uzyskanym płynem zalewamy makrelę. Zamykamy pojemnik, chłodzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Crème fraîche mieszamy ze skórką cytrynową i pieprzem. Podajemy razem z makrelą na bagietce.

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram