przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

KURCZAK PIECZONY W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM

 
Kurczę pieczone klasycznie, a do tego słodkie ziemniaki. Brzmi jak obiad idealny?              
                                                                                                                                                          
4 porcje
 

Składniki

 

  1. 1 mały kurczak zagrodowy o wadze do ½ kg
  2. 1 duży ząbek czosnku
  3. szczypta soli morskiej
  4. oliwa
  5. 1 cytryna
  6. 4 łyżki miodu akacjowego
  7. 2 łyżki sosu sojowego
  8. 2 łyżki wytrawnego sherry
  9. kilka sztuk słodkich ziemniaków
  10. oliwa
  11. 2 gałązki świeżego oregano
  12. 2 łyżki miodu
  13. pół cytryny
  14. 2 ząbki czosnku
  15. 1 łyżka pieprzu czarnego

 

Godzinę przed gotowaniem wyjmujemy oczyszczonego uprzednio kurczaka z lodówki. Nacieramy go czosnkiem, solą i oliwą, po czym odstawiamy na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Kurczaka umieszczamy w brytfance, skrapiamy cytryną i pieczemy przez półtorej godziny. Mieszamy miód z sosem sojowym, sherry i sokiem z cytryny. Gdy kurczak się upiecze, smarujemy go obficie glazurą, zwiększamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut, aż jego kolor będzie bursztynowy, a skórka chrupiąca.

Pod koniec pieczenia ptaka kroimy ziemniaki w ósemki. Przekładamy je do miski, dodajemy oliwę, oregano, miód, sok z cytryny i zmiażdżone ząbki czosnku. Mieszamy dokładnie dłońmi, a ziemniaki układamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 20-30 minut, aż skórka będzie złota i chrupiąca. Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniakami, mieszanką sałat skropionych oliwą i sokiem z cytryny.

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram