przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

CIASTO CZEKOLADOWO-BURACZANE

 
Taka draka, ciasto z buraka.                                                                                                          
                                                                                                                                                          
5 porcji
 

Składniki

 

  1. 500 g buraków
  2. 200 g masła
  3. 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  4. 3 jajka „zerówki”
  5. 1 łyżeczka prawdziwej esencji waniliowej 
  6. 2 szklanki mąki
  7. 2 łyżeczki sody 
  8. ¼ łyżeczki soli
  9. 1½ szklanki cukru brązowego demerara
  10. 1 pęczek świeżego tymianku

 

Buraki gotujemy, obieramy ze skóry i ucieramy na grubej tarce. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Rozpuszczamy masło oraz czekoladę w mikrofali albo w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, ale tak, by miska nie dotykała powierzchni wody (czyli w kąpieli wodnej). Do sporej miski wlewamy wszystkie mokre składniki: buraki, rozpuszczone masło i czekoladę, wcześniej roztrzepane jajka i esencję waniliową. Mieszamy, aż się połączą. Przesiewamy mąkę. Do drugiej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, sodę, sól, cukier. Mieszamy dokładnie i przesypujemy do miski z mokrymi składnikami, cały czas mieszając. Obrywamy większość listków tymianku, zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Oberwane listki dodajemy do masy. Do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem formy o średnicy 24-28 cm wlewamy ciasto, po czym pieczemy je około 40 minut, sprawdzając pod koniec patyczkiem, czy w całości jest już dobrze upieczone. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy mu ostygnąć, wyjmujemy z formy, obsypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gałązkami tymianku.

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram