przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SEREM I TYMIANKIEM

 
Pieczone w mleku ziemniaki z serem Bursztynem i tymiankiem to dobry akompaniament do złotego, niedzielnego kurczaka.                                                                                               
 
2 porcje
 

Składniki

 

  1. ½ kg ziemniaków
  2. 100 g twardego sera typu parmezan, np. 12-miesięczny Bursztyn
  3. 200 ml tłustego mleka
  4. 200 ml śmietanki 30%
  5. 2 duże ząbki czosnku
  6. świeży tymianek
  7. gałka muszkatołowa
  8. 1 łyżka masła
  9. sól
  10. świeżo mielony pieprz czarny

 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ser ucieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Wkładamy je do zimnej wody, by pozbyć się nadmiaru skrobi, a następnie odcedzamy i osuszamy. Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy rozgnieciony czosnek, kilka gałązek tymianku oraz dużą szczyptę startej gałki. Doprowadzamy miksturę do wrzenia, uważając, by jej nie zagotować. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy ziemniaki w jednej warstwie, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy połową sera. Układamy kolejną warstwę ziemniaków, doprawiamy i zalewamy mieszanką śmietany i mleka. Posypujemy wierzch tartym serem, szczyptą startej gałki i pieprzem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się rumiany.

 

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram