przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

CIASTO DAKTYLOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ I KAJMAKIEM

 
Kaskadom kajmaku spływającym po puszystym cieście po prostu się nie odmawia.               
                                                                                                                                                             

Składniki

  1. 200 g daktyli suszonych
  2. 220 ml wody
  3. 200 g masła
  4. 170 g cukru trzcinowego
  5. 1 łyżeczka pasty z wanilii
  6. 3 jajka „zerówki”
  7. 200 g mąki pszennej
  8. 25 g kakao
  9. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  10. ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Pralina orzechowa

  1. 185 g cukru
  2. 4 łyżki wody
  3. 200 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe i migdały)

Masa kremowa

  1. 350 g mascarpone
  2. 280 g śmietanki kremówki 30%
  3. 4 łyżki cukru pudru
  4. pralina orzechowa

Masa kajmakowa

  1. 200 g masy kajmakowej
  2. 30 g śmietanki kremówki 30%

 

Daktyle zalewamy wodą, po czym doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. Kiedy daktyle zaczną się rozpadać, miksujemy je na gładką pastę i odstawiamy do wystudzenia.

Masło, cukier i pastę z wanilii ucieramy mikserem na puszystą masę (około 7-10 minut) i – cały czas miksując – dodajemy kolejno po jednym jajku.
Suche składniki łączymy i przesiewamy. Połowę dodajemy do masy maślano-jajecznej razem z połową zmiksowanych daktyli. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy drugą część suchych składników i daktyli. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Wlewamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy i uderzamy tortownicą dwa razy o blat, aby masa dobrze się ułożyła. Pieczemy przez 45-55 minut w 175 stopniach, odstawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy wyciągamy z tortownicy.
Cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Podgrzewamy, nie mieszając, aż powstanie karmel w kolorze bursztynu. Dorzucamy orzechy i mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem, rozpłaszczamy szpatułką i odstawiamy. Kiedy karmel wystygnie, łamiemy go na niewielkie kawałki i miksujemy.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy w misce na gęsty gładki krem i dodajemy pralinę orzechową (ilość według upodobań).
Masę kajmakową ze śmietanką podgrzewamy w garnuszku, aż się dokładnie połączą. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto kroimy na dwie części. Na dolną część wykładamy ¾ masy kremowej i przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy resztę kremu i przykrywamy masą kajmakową. Całość obsypujemy praliną.

 

Przepis pochodzi z 12 numeru KUKBUK-a.
 

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram