przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

SAŁATKA IMBIROWO-BURACZANA

 
 
Słodycz pieczonych buraków najlepiej przełamać ostrym imbirem i dla pełnego bogactwa smaków zaserwować je ze słonym śledziem.                                                                                   
 

Składniki

  1. ½ kg świeżych buraków
  2. 1-2 łyżki oleju neutralnego smakowo
  3. 2 łyżki octu jerez lub sherry
  4. 2-3 łyżeczki mielonego imbiru
  5. sól i pieprz do smaku
  6. 4 filety śledziowe

 

Buraki myjemy, mokre zawijamy w folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 90 minut, aż nóż wejdzie w nie jak w masło, chłodzimy w folii. Pozostałe składniki mieszamy w misce. Buraki kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy z dressingiem. Odstawiamy całość na 30 minut, by smaki się przegryzły. Podajemy w temperaturze pokojowej, do każdej porcji dodając filet śledziowy.

 

Przepis pochodzi z 12 numeru KUKBUK-a. 

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram