przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

COLESLAW Z TOPINAMBUREM

 
Powszechnie lubiany coleslaw warto wzbogacić mniej popularnym topinamburem - przyjemnie chrupie i wzbogaca smak!                                                                                                                                                  
  1. Składniki
  2. 400 g białej kapusty
  3. 200 g czerwonej kapusty
  4. 1 mała cebula
  5. 2 średnie marchewki
  6. 200 g topinamburu
  7. 3 łyżki majonezu
  8. 3 łyżki jogurtu naturalnego
  9. sól i pieprz do smaku
  10. pęczek koperku
  11. listki świeżej mięty (opcjonalnie)

 

Kapusty oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchew i topinambur obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W miseczce mieszamy majonez i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy, delikatnie ugniatając, aby puściły sok i zmiękły. Dodajemy sos śmietanowo-majonezowy, posiekane zioła, mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny, by smaki się przegryzły.

 

Przepis pochodzi z numeru 12 KUKBUK-a.
 

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram