przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I TOPINAMBUREM

 
 
Sos śmietanowy i orzechowa posypka czynią tę zapiekankę rasowym daniem z gatunku comfort food.                                                                                                                                                                                                  
 

Składniki

  1. 350 g filetu z łososia
  2. 5 średnich ziemniaków 
  3. 225 g topinamburu
  4. 50 g sera gorgonzola
  5. 200 g śmietany kremówki 30%
  6. sól i pieprz do smaku
  7. 5 łyżek bułki tartej
  8. ½ pęczka natki pietruszki
  9. ½ pęczka koperku
  10. 20 g orzechów laskowych
  11. 3 łyżki oliwy

 

Łososia myjemy i osuszamy, pozbawiamy skóry i kroimy na 3-4 kawałki.
Ziemniaki i topinambur obieramy i kroimy na plastry szerokości 2-3 milimetrów.
W miseczce rozdrabniamy ser, mieszamy go ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem.
W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z posiekanymi ziołami, rozdrobnionymi w moździerzu orzechami i oliwą.
Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy oliwą i pokrywamy warstwą ziemniaków. Na niej układamy łososia i przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, na którą wykładamy plastry topinamburu. Całość polewamy sosem śmietanowo-serowym i posypujemy mieszanką bułki tartej, ziół i orzechów.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 45 minut.

 

Przepis pochodzi z numeru 12 KUKBUK-a.
 

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram