przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

SAŁATKA SZPARAGOWA

 

Panierowane szparagi w sałatce to chrupiąca przyjemność w zdrowym wydaniu. Kiedy już nasycicie wiosną pierwszy głód szparagowy, czas trochę poeksperymentować.

                                                                                                                                                 

Składniki (2 porcje):

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • mąka
  • 3 jajka „zerówki”
  • sól i pieprz do smaku
  • panierka panko
  • ½ szklanki ugotowanej czerwonej komosy ryżowej (quinoa)
  • 3 liście jarmużu 
  • 70 g mieszanki sałat
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka rzodkiewek
  • 70 g groszku cukrowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • świeży szczypiorek
  • ½ awokado
  • garść kiełków lucerny

 

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, myjemy i osuszamy. Obtaczamy je kolejno wmące, jednym rozkłóconym jajku doprawionym solą i pieprzem oraz w panierce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut, aż się zrumienią. Kaszę gotujemy do miękkości.

 

Jarmuż myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki i łączymy z mieszanką sałat. Pomidorki i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Pomidorki kroimy na połówki, a rzodkiewki na cienkie plasterki. Pozostałe dwa jajka wkładamy do garnuszka z osoloną wodą i gotujemy na półmiękko (od wrzenia wody przez około 4 minuty). Przekrawamy je na pół. Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, gotujemy przez mniej więcej 5 minut, odcedzamy na sitku, hartujemy pod zimną wodą i przekrawamy wzdłuż. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę, miód, sok z limonki i posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy kiełkami lucerny.

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram