przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

ROSÓŁ Z GALANGALEM, TRAWĄ CYTRYNOWĄ I CHILI

 

 
 
Nic tak nie rozgrzewa ciała i duszy jak miska rosołu. Ten w azjatyckim wydaniu pachnie galangalem i kolendrą, ale działa tak samo!                                                                                 
 

Składniki

 

  1. 2 marchewki
  2. 1 duża pietruszka (lub 2 mniejsze)
  3. ½ małej cebulki
  4. ½ selera
  5. 2 gałązki lubczyku
  6. 1,7 l wody
  7. 400 g piersi kurczaka
  8. 1 mała papryczka chili
  9. 1 łodyga trawy cytrynowej
  10. 8 plasterków galangalu
  11. ¼ płaskiej łyżeczki pasty tom yum
  12. cienki makaron ryżowy
  13. 1 duża garść świeżej kolendry
  14. opcjonalnie mleko kokosowe

 

Warzywa dokładnie myjemy, seler kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę i pietruszkę obieramy, z cebuli zdejmujemy wierzchnią koszulkę. Jedną marchewkę odkładamy na później. Warzywa i lubczyk zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, doprowadzając wywar do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 40-45 minut, wciąż pod przykryciem. Filety myjemy i dokładnie czyścimy, kroimy na niewielkie paski. Papryczkę chili drobno siekamy, użyjemy jej razem z pestkami. Pozostawioną marchewkę siekamy na cieniutkie słupki. Łodygę trawy cytrynowej obieramy, kroimy na około 2-centymetrowe kawałki i zgniatamy nożem. Kroimy galangal na plasterki. Wyjmujemy warzywa z wywaru, dodajemy do niego pastę tom yum i dokładnie mieszamy. Dokładamy kurczaka, słupki marchewki, galangal oraz trawę cytrynową. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na 2-3 minuty. Odcedzamy z wody. Kolendrę siekamy. Makaron wkładamy do miseczek, obsypujemy kolendrą i zalewamy gorącym wywarem z kurczakiem. Rosół można zabielić mlekiem kokosowym.

 

Przepis i zdjęcie: Anna Matuszczak

 

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram