przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

KANAPKA Z GRILLOWANĄ MAKRELĄ

 
Odrobina koloru w pochmurny dzień - zielona kanapka z makrelą.                                                                                                                                                                                                                       
 

Składniki

 

  1. 1 duży fenkuł
  2. 2 małe ogórki
  3. 1 pęczek koperku
  4. 3 łyżki śmietany 12%
  5. 2 łyżki majonezu
  6. sól i pieprz do smaku
  7. 4 filety z makreli
  8. 2 grzanki
  9. kilka liści sałaty rzymskiej
  10. garść listków roszponki
  11. garść liści różnych sałat

 

Fenkuł obieramy z zewnętrznych części i kroimy na cieniutkie plasterki (najlepiej za pomocą mandoliny). Tak przygotowanego fenkuła zalewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej dwie godziny. Po tym czasie odsączamy warzywo z wody i mieszamy z cienko pokrojonymi ogórkami oraz drobno posiekanym koperkiem. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z fenkułem i ogórkiem. Rybę doprawiamy solą i grillujemy na grillu lub patelni grillowej do zrumienienia z dwóch stron – najlepiej zaczynając od strony ze skórą.

Na grzance rozkładamy sałaty, następnie po dwa filety z makreli oraz sałatkę z fenkułu i koperku.
 

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram