przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

SZASZŁYKI Z ŁOSOSIEM

 
Kusimy dziś Was wyjątkowymi, łososiowymi szaszłykami.                                                       
                                                                   

Składniki

 

  1. 300 g łososia
  2. 2 łyżeczki ostrej pasty harissa
  3. szczypta suszonych płatków chili
  4. skórka otarta z cytryny
  5. sól
  6. 2-3 łyżki oliwy
  7. 1 średnia cukinia
  8. ½ cytryny

 

Łososia myjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w kostkę 4 na 4 cm. W miseczce łączymy harissę, płatki chili, skórkę z cytryny, sól oraz oliwę, po czym wkładamy do marynaty pokrojonego łososia i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanego łososia przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny, żeby ryba dobrze się zamarynowała. Cukinię myjemy i kroimy w półtalarki o grubości około 1½ cm. Cytrynę porządnie szorujemy lub sparzamy pod gorącą wodą, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Odsączamy łososia z marynaty, a następnie nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian z cukinią i cytryną. Grillujemy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej do zrumienienia z obu stron. Podajemy z sałatą, świeżymi warzywami i grzankami.

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram