przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

KREM Z ZIEMNIAKÓW Z OLIWĄ TRUFLOWĄ I BEKONEM

 
Prosty krem z ziemniaków stał się wyjątkowy dzięki dodaniu kilku kropel oliwy truflowej. Spróbujcie koniecznie!                                                                                                                   
                                                                                                                                                         

Składniki

 

  1. 1 łyżka oliwy
  2. 1 mała cebula
  3. 2 małe marchewki
  4. 1 łodyga selera
  5. 3 średnie ziemniaki
  6. szczypta soli
  7. szczypta czarnego pieprzu
  8. 2 szklanki bulionu
  9. szczypta pieprzu cayenne
  10. 3 paski bekonu
  11. oliwa truflowa do podania
  12. 1 łyżeczka pietruszki do podania

 

Oliwę podgrzewamy w garnku do zupy na średnim ogniu. Na tłuszcz wrzucamy poszatkowaną cebulę, marchewkę i selera. Mieszamy przez mniej więcej 2 minuty, po czym dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodajemy sól, pieprz czarny i pieprz cayenne. Smażymy przez kolejnych 5 minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka aż do uzyskania kremu. Pokrojone plasterki bekonu podsmażamy na patelni, po czym przekładamy na papier, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zupę podajemy z bekonem, łyżeczką oliwy truflowej oraz odrobiną natki pietruszki do smaku.

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram