przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

MAROKAŃSKA POTRAWKA Z JARMUŻEM I CIECIERZYCĄ

 
Aromatyczny warzywny gulasz przyprawiony po marokańsku i podany z kaszą bulgur rozgrzeje każdego zmarźlucha.                                                                                                     
 

Składniki

 

  1. 1 puszka ciecierzycy
  2. 200 g jarmużu
  3. 1 duża bulwa fenkułu, pokrojona w kostkę
  4. 1 duża rzepa, obrana i pokrojona w kostkę
  5. 2 szklanki bulionu warzywnego
  6. 400 g pomidorów koktajlowych z puszki (lub zwykłych krojonych)
  7. 4 łyżki oliwy z oliwek
  8. 2 szalotki, posiekane
  9. 1 papryczka chili, posiekana
  10. 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  11. 1 łyżka startego świeżego imbiru
  12. 2 łyżeczki soli
  13. 1 łyżka kurkumy
  14. 1 łyżka słodkiej papryki
  15. 1 łyżeczka cynamonu
  16. 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  17. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  18. 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  19. 2 łyżki startej skórki z limonki
  20. wiązka kolendry, posiekanej

 

Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, dodajemy szalotkę i papryczkę chilli i dusimy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, imbir, sól, kurkumę, słodką paprykę, cynamon, pieprz czarny oraz cayenne i smażymy aż do uwolnienia zapachów, około dwóch minut.

 

Jarmuż płuczemy pod bieżącą wodą, wycinamy stwardniałą część łodygi, a liście kroimy w paseczki. Dokładamy na patelnię razem z fenkułem i rzepą, nadal dusimy, aż warzywa zaczną mięknąć, około 10 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 minut.

 

Następnie dodajemy odsączoną ciecierzycę i pomidory koktajlowe z puszki, dusimy jeszcze przez 10 minut. Na koniec dodajemy żurawinę i skórkę z limonki, dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i podajemy z bulgurem i kolendrą.

 

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram