przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

PLACKI ZIEMNIACZANE

 
Kolejny klasyk dzieciństwa: placki ziemniaczane ze śmietaną i miodem. Wzbogaćcie je szczyptą kardamonu. Mniam!                                                                                                        

Składniki

  1.  
  2. 300 g ziemniaków
  3. ½ łyżeczki soli
  4. 1 jajko „zerówka”
  5. 1 żółtko jajka „zerówki”
  6. 1-2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  7. szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  8. 4-5 łyżek oleju z pestek winogron (lub innego delikatnego w smaku tłuszczu do smażenia)
  9.  
  10. do podania:
  11. kwaśna śmietana
  12. miód

 

Ziemniaki myjemy i obieramy. ¾ ścieramy na tarce o grubych oczkach, ¼ – o drobnych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut. Jajko i żółtko mieszamy z mąką, opcjonalnie dodajemy kardamon. Ziemniaki przekładamy na sito i odciskamy z wody, po czym w misce mieszamy z jajkami i mąką. Tak przygotowane ciasto nakładamy partiami na mocno rozgrzane na patelni 2-3 łyżki oleju (w razie potrzeby uzupełniamy go przed smażeniem kolejnych placków). Formujemy jak najcieńsze placuszki i smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Kiedy będą złociste, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i miodem.

 

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram