przepis na 3 porcej

  • jakiś tam przeis

TORTILLA DE PATATAS

 
Hiszpańska klasyka! Danie do najlżejszych nie należy, ale kto nie poświęci się dla doskonałego połączenia jajek i ziemniaków?                                                                                                                                                                                                                                                             

Składniki

  1. 1 kg ziemniaków
  2. 6 jaj z wolnego wybiegu
  3. sól
  4. 1 l oliwy

 

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki na szerokość ok. 2-3mm. Oprószamy solą.

 

Podgrzewamy oliwę na patelni ustawionej na średnim ogniu – powinno być jej tyle, by przykryła ziemniaki. Wsypujemy ziemniaki na patelnię, co jakiś czas nimi poruszając. Smażymy do momentu, kiedy ziemniaki zrobią się miękkie. Odcedzamy olej.

 

Rozbijamy jaja, solimy, mieszamy z usmażonymi właśnie ziemniakami. Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy. Kiedy będzie już wystarczająco gorąca (przed pojawieniem się dymu), wylewamy na nią miksturę jajek z ziemniakami. Mieszamy trochę i układamy, aby nadać formę koła.

 

Ziemniaki powinny lekko odstawać od brzegów i nabrać złotego koloru – wtedy, za pomocą talerza, którym przykrywamy patelnię, przerzucamy tortille na drugą stronę. Analogicznie, po nabraniu złotego koloru, zsuwamy tortillę na talerz i podajemy.

 

Przepis: Gonzalo de Salas Smith, szef kuchni hiszpańskiej restauracji Casa Pablo
Zdjęcie: Basia Starecka

Przepis i zdjęcie: Magdalena Zaryczyńska/glinianytalerzyk.blog.pl
Credits: Lorem ipsum dolor sit amet.
Instagram